sobota, 16. augusta 2014

Letné zápisky, vol. 10


Moje národky sú predo dvermi (za dverami?) (nikdy som nevedela, ako je to správne), čo v praxi znamená, že leto sa nevyhnutne blíži ku koncu. Tak ako každý rok. Cítim sa rozjarene a myslím, že čas návratu na Slovensko príde celkom vhod. Som totiž hnedá (och áno, už žiadna biela redhead, veru), navyše v posledných týždňoch prekvitám šialenými nápadmi - napr. neplatiť za hotel a spať dve noci na pláži, socializovať sa s neznámymi ľuďmi, ba takmer som sa v Zare odviazala a kúpila si espadrilles! 

Aby ste sa však pri čítaní mojich španielskych blogpostov (na jedno kopyto) nenudili, napíšem dnes dačo o všeobecne platných zákonitostiach fungovania ľudí v mojom domácom i zahraničnom prostredí, bez ktorých by dni neboli také škodoradostné a úsmevné. S K. máme vyvinutý interný humor a okrem gitary Jana Z., žien Borisa K., hrude Megan Cost a trčiacich tampónov jej párty kamošiek sa často bavíme o tom, čo je zdravé a čo nie. (A teraz, keď tvorím tieto vety, som si uvedomila, že sa celkom teším na semester, haha.) Práve ona ma primäla k tomu, aby som sa s niektorými hlodmi mojej bývalej hosťovskej podelila verejne, tak čujte.

Dvojičky vždy raňajkovali Nestlé cereálie. Jedného dňa som na sporáku ohrievala mlieko a ona doňho nasypala štedrú polievkovú lyžicu kryštálového cukru. Na moju otázku prečo, keď čokoládové lupienky sú sladké samé o sebe, odpovedala: „Cukor v mlieku je pre deti veľmi zdravý.“ 

Vlastne zdravý, saludable a healthy boli jej obľúbené slová. Nezabudla ich použiť zakaždým, keď sme sedeli pri stole. „Chcem, aby moje deti boli šťastné a zdravé.“ a „My v našom dome jeme veľmi zdravo.“ sa dali považovať za jej večne sa opakujúce lyrics. Svoje si išla aj vtedy, keď sme mali na obed rezeň a namiesto zemiakov boli čipsy. 

Mám taký svoj zoznam top gastronomických nechutností z jej dielne:

  • pan con tomate - krajec chleba hojne potretý šťavou z prekrojenej paradajky posypaný soľou, katalánska špecialita, pri ktorej podávaní sa všetci nekatalánci tvárili asi tak, ako by sa turisti na Slovensku dívali na mastný chlieb s cibuľou.
  • makaróny s mäsom z konzervy. Dakedy v júni urobila asi 5 kíl tejto špeciality, zmrazila ich a postupne vyberala z chladničky a podávala na obed. Jej manžel sa ich nemohol dojesť. (A mne povedal, že neviem variť, lebo si stále opekám lososa.) (Pche, kretén.)
  • malé zelené papričky obalené v hrubej vrstve soli. ("Morská soľ je veľmi zdravá.") V praxi to vyzeralo tak, že ste okrem zdravej morskej soli nevnímali nič.
  • bonus: pri odchode: "Kristína, ty si nám vypila všetok čaj!  Ale v lete sa čaj predsa nepije!!!" (začudovane) 
  • (bože, aká som rada, že som už od nich preč!!!)

Patrilo by sa povedať aj niečo o prekyslenom organizme. Už aj ja, neznalá pomerov topiek a dív som zistila, že veľa ľudí si myslí, že má prekyslený organizmus a tak sa snaží jesť len zásadité potraviny. Myslím, že je časť prísť s osvetou a vykríknuť do sveta, že pH v ľudskom tele je približne 7,4 a ak by táto hodnota stúpla, zomreli by ste. Takže nie je možné mať prekyslený organizmus.


Ďalším bodom na pomyselnom zozname je slávna veta od L.(Spolubidlá: revival), ktorú povedal svojej frajerke, keď bola (piaty krát za mesiac) chorá: „Musíš niečo zjesť, daj si aspoň sáčkovú polievku, tá ti pomôže proti chrípke!“ 

Aj vy sa pozastavujete nad takýmito absurdnými výrokmi?

Chaotickosť tohto textu reprezentuje krivku mojej intelektuálnej výkonnosti v tropickom počasí. Inak jednou z vecí, ktoré mám na Španielsku rada, je siesta. Viete, ja som vo svojej podstate strašne lenivý človek a ak mi dá niekto možnosť stráviť každé popoludnie 3 hodiny v posteli, s radosťou to využijem. Som presvedčená, že siestu by sme mali zaviesť aj na Slovensku. Len si predstavte, aké by bolo super hodiť si vždy po obede šlofíka. Myslite na to! :)


10 komentárov:

  1. Ja som si nedávno uvedomila, že aj keď nám niektorí ľudia pripadajú svojimi spôsobmi čudní, to nevadí, pretože pravdepodobne to je tak aj opačne. Tvoja host mama bola vážne čudná, ale práve takí ľudia robia svet zaujímavým a len o zaujímavých ľuďoch sa dá písať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. máš pravdu. mňa tá osoba niekedy strašne vytáčala, ale teraz keď o nej niekomu rozprávam, tak sa aspoň ľudia pobavia, čiže na niečo dobré to je :)

      Odstrániť
  2. siesty - ano! přesně můj poznatek z Korsiky..akorát je zajímavé, že když u nás spím po obědě, tak se potom cítím nesvá a unavená, třeba i po 3/4 hodině..tady spím klidně 2 a budím se čerstvá a odpočatá..
    jinak tys nějak utekla, nebo odešla předčasně?..mně to tu končí za 12 dní a už se těším, až to skončí..sice je tu hodně pozitivních věcí a rodina je moc fajn, ale děcka jsou vyčerpávající+pořád mám stejně špatnou francouzštinu+to že jsem veganka, nosím kulaté brýle, fotím si jídlo a jejich ceny jsou pro mě prostě vysoké (+dalších milion důvodů) je pro ně tak divné, že to řeší pořád dokola a už mě to unavuje být za mimozemšťana :/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som od začiatku chcela stráviť posledné dni v BCN a už som sa nemohla dočkať! a presne viem o čom hovoríš, lebo posledné dni som už počítala a vlieklo sa to nekonečne pomaly.... u mňa boli decká v pohode, ale ich rodičia boli maximálne divní a hosťovská matka mi stále dávala najavo, že som menejcenná a pod. asi som pre nich bola rovnako divná ako oni pre mňa :)
      a hlavu hore;-)

      Odstrániť
  3. divna bola ona ne ty :D
    ja ked niekto dava podobne hlody, ze zdrave a podobne (napr. kinder-cokolada je zdrava lebo je v nej mlieko), tak sa niekedy neviem udrzat.
    a siestu by som si kludne dala aj doobeda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. najhoršie je, keď na teba pozerajú ako na blba, keď skúsiš niečo namietnuť proti ich názorom. zistila som, že to nemá zmysel a už to ani neriešim, ak sa ma to bezprostredne netýka :D

      Odstrániť
  4. Achjo, lidi jsou fakt divní. Někteří jsou překvapení, že nutella není zdravá a plná oříšků, když ji přece Šárka Kašpárková mazala dětem na chleba před 10 lety v reklamě. A nebo se diví, že tavený sýr není plný vápníku.
    Ovšem s tím lososem a neuměním vařit, špagety s masem z konzervy, to je vrchol, chtěla jsem na to nějak reagovat, ale nenacházím slov :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mňa najviac dorazilo, keď deti nechceli jesť obed a hosťovská im namiesto toho dávala Oreo alebo nejaké sušienky, lebo vraj "musia zjesť aspoň niečo"
      nonsens :D

      Odstrániť
  5. Prostě ti to sem musím napsat! První tapas v Leonu a hned chleba s rajčatovou šťávou, ale teda navrch ještě s jamonem, naštěstí :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. hahahahh :D :D čo povedať, je to taká rozporuplná špecialita :D dúfam, že nebol príliš mokrý ;-)

      Odstrániť